Klik di sini untuk kembali ke halaman hadapan http://rosmah.blogspot.com

Friday, May 30, 2008

Seronok Membantu

Tahniah diucapkan kpd abg mazidul akmal sidek...
alah..saper tak kenal..pengacara TV3 360 tuuu...
Dapat membantu membina hit counter pada blog utk satu nama besar dlm TV3 membuatkan diri rasa seronok.
Tahniah buat abg mazidul. Teruskan berkarya, menulis blog dan mengupas isu semasa di 360.
Kami penonton sentiasa menyokong dr belakang.

Sesiapa yg nak melawat blog abg mazidul http://www.mazidulakmal.blogspot.com

Seronok membaca pengalaman disebalik tabir rakaman 360.

Tuesday, May 27, 2008

Kelas Tambahan Maths Form 3KE1 & 3RK2

Perhatian kepada pelajar 3KE1 & 3RK2 yg masuk blog cikgu...

Sila beri cadangan masa dan hari serta berapa jam diperlukan
untuk kita start kelas tambahan Maths PMR.

Ingat PMR bulan Oktober,
So, percubaan maybe bln ogos...

Masa tu seharusnya semua topik form1,2,3 dah cover...
baru bleh target nak result ABCDE...Z!!!

Cadangan boleh di tulis pada ruangan comment.

Caranya klik pada " 0 comments " di bawah.

Beritahu rakan lain jika terbaca pesanan ini. wslm.

Sunday, May 18, 2008

Rumah FELDA dulu


Teringat aku semasa kecik-kecik...inilah rumah aku duduk bersama adik beradik seramai 7 org. waktu tu, buah sawit xkluar hasil lagi. mak abah buat apa kerja2 utk beri kami mkn.

Aku puas hidup sebagai kanak2 kampung.

Makan limau kasturi dimasak sambal pun ada. nasi+kicap+ikan bilis... memang sedap...
Tanam kacang tanah, cabut sepokok boleh dapat semangkuk kacang tanah...emm..rebuslah apalagi....

Mandi sungai, sauk udang, sauk ikan pastu goreng buat lauk...emmm..manis udang fresh...
Sauk punya sauk, berlaga dgn org asli seletar cari labi-labi. org asli makan labi2.

Main perang-perang guna tanah liat, galah panjang, sembunyi ibu, getah, polis pencuri, konda kondi, pondok2, masak2, khemah bwh pokok ubi kayu, entahlah.... semua aku main. main congkak kami buat lubang kat bawah rumah. Puas rasa jadi budak kampung.

Kena rotan, sebat, cubit tu biasalah....baju dah kotor, xkan mak n kakak senyum jer kot....

Bila aku surf tenet, ternampak umah ni, sayu hati melihat betapa payah jerihnya abah n mak nak bagi kami hidup.

Abah dan Mak...
semoga ALLAH ampunkan segala dosa dan ditempatkan di dalam syurga. Insyaallah.
Jasamu tak terbalas.

Januari 2008...Umah abah n mak dah diroboh...buat umah batu. dah siap ponnn...sebelum nie abah pernah ubahsuai, atas kayu, ruang tengah n dapur batu. la ni, anai2 dah ratah umah atas, semua dibatukan. selesa mak abah.

Saturday, May 17, 2008

Jenis Orang Berdasarkan Kentut

Korang suka kentut ye..ade kuat ade pelahan..ade bau ade yang tak bau..hehhehe..jadi korang pilih korang kentut kategori ape..

Tak jujur : Orang yang kentut dan salahkan orang lain
Bengong : Orang yang tahan kentut berjam-jam
Yakin Dengan Diri : Orang yang kentut dengan lantang
Sadis : Orang yang kentut dalam selimut dan kibaskan baunya
Startegik : Orang yg sembunyikan bau kentut dangan ketawa dangan kuat
Misterius : Orang yg kentut tapi tidak dapat dikesan
Gugup : Kentut apabila disergah
Periang : Kentut pelan-pelan selepas itu senyum sorang-sorang

Korang kategori yang maner satu? eheheheh..

Mari Kita Buang Virus

Bha.dll.vbs

Virus Bha.dll.vbsVirus ini akan akan menghalang kita dari men"double" klik Drive yang telah dijangkiti virus ini.Kita hanya buleh membuka drive itu dengan klik kanan dan explore.Untuk melenyapkan virus ini korang leh download Flash Disinfector untuk membuang virus "Bha.dll.vbs" ini.KOrang hanya perlu "double" klik software itu dan biarkan ia menghapuskan virus tersebut.Download Flash Disinfector(klik sini).
Kredit for akusape.blogspot

Hadiah Hari Guru

MELAKA 16 Mei – Kira-kira 350,000 guru di seluruh negara merayakan Hari Guru tahun ini dengan berita gembira apabila Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mengumumkan insentif baru bagi memperkasakan dan memartabatkan profesion perguruan di Malaysia.
Enam insentif itu termasuk keputusan Kementerian Pelajaran menaikkan pangkat dan gred guru-guru bukan siswazah yang telah melanjutkan pelajaran.


Menurut Abdullah, kerajaan bersetuju untuk mengambil kira pengalaman mengajar guru semasa dalam skim bukan siswazah DGA29 untuk dipertimbangkan kenaikan gred secara time-base setelah berada dalam skim siswazah iaitu dari gred DG41 kepada DG44.
“Kaedah yang akan digunakan ialah setiap tiga tahun pengalaman di gred DGA29 akan dikira sebagai satu tahun pengalaman di gred SG41, tertakluk kepada had maksimum pengiraan sebanyak tiga tahun pengalaman DG41.


“Insentif ini merupakan satu tambahan kepada keputusan kerajaan sebelum ini untuk memberikan hadiah kenaikan gaji kepada kakitangan awam,'' kata beliau.
Perdana Menteri berkata, langkah itu juga bertepatan dengan gagasan kerajaan dalam membangunkan modal insan dan bersesuaian dengan dasar pensiswazahan guru yang menggalakkan guru-guru untuk melanjutkan pengajian mereka.


Beliau berkata, pada masa yang sama kerajaan juga bersetuju meluluskan cadangan supaya guru gred DG41 yang berasal dari skim bukan siswazah dan memegang jawatan guru besar akan dipertimbangkan untuk kenaikan pangkat ke gred DG44 selepas tiga tahun berkhidmat sebagai guru besar pada gred DG41.

Friday, May 16, 2008

Terkini! Pengalaman Mengajar Bagi Guru DG41 PKPG (Dulu DGA29)

Hari ini Pak Lah announce yg pengalaman mengajar bagi guru PKPG (dg29) di ambil kira bagi lantikan baru di DG41 masa Perasmian Hari Guru Pgkt Kebangsaan di Melaka jam 4 ptg tadi.

So, aku antara org yg terlibat dgn hadiah hari guru ini coz pada 2003-2006 aku samb belajar kat UPSI amik Ijazah Teknologi Maklumat (IT).

Kadar pengalaman mengajar tu dikira spt berikut ;

3 tahun = 1 tahun di DG41
So, aku 9 thn kat DG29 = 3 tahun

Aku posting Ogos 2006 di DG41
Jadi pengalaman mengajar menjadi = 2thn + 3thn

Pengalaman mengajar sekarang = 5 tahun
Pengalaman mengajar sebenar = 11 tahun

Kira oklah...daripada tak kira langsung. Betul tak ?

Thursday, May 15, 2008


Pahit, Pedas, Kelat dan entahlahhhh

Cukup seminggu aku dok umah berpantang selepas gugur haritu. kunyit + halia + lempuyang + madu = minooommmm. Yap...tak cukup dgn itu air ubat periuk pun kena makan. hari pertama, kedua, ketiga lagi lerr.... suami aku paksa makan nasi berulamkan daun cekur dan lempuyang. siap tunggu sebelah takut aku main ngelat. Punyalah banyak dia beli sampai aku suruh dia tanam kat pasu pokok cekur yg dia beli.

As for me, mesti readykan milo panas, roti+kaya sbb lepas minum ubat tu tekak kena segera lalukan roti n milo...baru lega. kuang! kuang!...pahit, pedas dan segalanya... tak terkata. Boleh masuk fear factor seh.

Siapalah yg akan cipta ubat periuk dlm bentuk pil / capsul? I will be da 1st person to buy it then. Ubat dalam bentuk tu takpe...10 pun aku leh telan. Tapi bab minum jamu etc...tak leh handle beb. Nak tak nak kena minum. Tu pun dah seminggu tunda minum ubat tu. Tapi nak jaga kesihatan badan, terpaksa jugak ku telan. Yucks...

Tuesday, May 13, 2008

Tak Ada Rezeki...Aku Pasrah

3.55 pagi 8 Mei 2008

Bayi itu mungkin ditakdirkan bukan untuk ku kali ini.
Jika milik ku, aku pasti ALLAH lindungi aku dan selamatkan kandunganku.
Aku pasrah untuk kali kedua.
Aku bertekad, pada kali ketiga kelak, akan ku pastikan akan berehat sepuasnya dengan memohon cuti tanpa gaji selama 3 bulan.

Itulah naluri seorang wanita yang terlalu ingin melahirkan bayinya sendiri.
Ya Allah, permudahkan lah untuk ku mendapat zuriat sekali lagi.
Kerana ku tahu, hanya Engkau yang berhak menentukan segalanya.
Aku pasrah...

Untuk Suami tercinta...
Terima kasih di atas sokongan dan bantuan yang abang berikan.
Aku dapat gambarkan betapa utuhnya kasih sayang kita.
Tanpa abang... hidup ini tidak lengkap rasanya.
Untuk keluarga... terima kasih di atas sokongan moral.

Begitu juga untuk rakan-rakan seperjuangan dan murid yang disayangi.
Doakan dimurahkan rezeki untuk mengandung dan melahirkan bayi sendiri pada tahun 2009.

Monday, May 12, 2008

Exam Setengah Tahun 2008

Mathematics Form 3 (21 mei 2008)
Topic 1 - 7 (Algebraic Formula)

Mathematics Form 1 (21 mei 2008)
Topic 1 - 3 (Decimal)

Geografi Form 2 (21 mei 2008)
Topic 1 - 6
Semua soalan bab kemahiran geografi.

Sivik Form 3 (20.5.200)
Tajuk 1 hingga tajuk 3.

Kepada anak murid tersayang... selamat berjuang.

Cerita Dalam Bahasa Banjar

Maling Mati di Higa Rumah

Ada tiga ikung maling handak mencuntan di rumah urang. Inya mahimtip sudah bajam-jam balukup kanyamukan di balakang rumah, manunggui urangnya guringan, tapi urang nang ditungguinya ini kada mau guring-guring, cakikikan haja tatawaan mulai hintadi, "Hanyar bakakawinan kalu" ?, ujar maling nang dibalakang, babisik. "Kita musti cari akal, manggawi urang rumah ini", ujar nang di tangah. "Kaya apa akal ikam ?" nang di muka batakun. " Ikam badua cari bigi "Timbatu Hanau" nang masih anum diparak sini. Bigi Timbatu Hanau itu, ikam ramdam kaina dipabanyuan dapur itu, Inya nang di rumah itu pasti pang kaina babasuh lawan banyu nang ta campur gatah timbatu itu, biar inya marasakan kegatalan amun kana." Ujar maling ditangah nang pinamaharati, manggurui.

Kada lawas rancana itu dilaksanakannya. Dasar babanaran, kaduanya pangatin hanyar itu babasuh kacipuk-kacipuk di pabanyuan itu. "Nah tunggui satumat lagi" ujar maling nang hanyar ma-andaki timbatu tadi.

Babaya masuk, si urang rumah ini mulai marasa kagatalan. "Umai gatalnya, kana alirgi apa aku ini" ujar nang bini sambil manggaru-garu tampahanya. "Sama lawan diaku, kalu kaya itu, aku gin kagatalan jua ini, maka liwar gatalnya" ujar nang laki kada kalah sangitnya manggaru rudalnya sampai bahabang-habang.

Muyak nang bini manggaru. Pa-ampihannya diambilnya babat pinggang dilamari, dikarutnya hujung babat sabalah diturus tawing kanan, sabalahnya lagi diturus tawing kiwa, pas nang kaya tali kakanankan main tali itu, lalu dilingkangi nang bini tali itu, lalu sruuut ... kamuka, sruuut ....ke belakang ... sruut kamuka .. sruut ke belakang, terus saja kaya itu pina kada tahu-tahu.

Si maling nang batiga tadi, mahimtim dilubang tawing sambali babanyuan mata manahan tawanya. malah nang badua kada katahanan lagi lalu lari maninggalakan, nang saikung tatinggal kada kawa lari, sakalinya mati saurangan, manahani tawanya.


Kredit : suryadi dari Banjar Internasional ( http://www.geocities.com/tuhalus )

Teka Teki Banjar

Dalam banyak-banyak air, air yang paling wane?
.......... Air terjun, amun kada wane kada tajun.

Dalam banyak-banyak air air apa yang panyupan

.......... Air ambun - kada purun keluar siang.

Napanya yang dibawa supaya kada humap?
.......... Papat.

Monday, May 05, 2008

Website Sekolah telah pun dirasmi

http://smdse.edu.my/v2

Suka tak suka nama SMDSE tu, dah pun berdaftar web sekolah ni.
Penatnya hanya Allah saja yang tahu.
Laman web nie masih dalam pengemaskinian.
Jadi, segala kekurangan harap dapat bersabar.
Lagu ni penuh kata perangsang.
Cubalah hayatinya.

Greatest Love Of All

I believe that children are our future
Teach them well and let them lead the way
Show them all the beauty they possess inside
Give them a sense of pride to make it easier
Let the children's laughter remind us how we used to be
Everybody searching for a hero
People need someone to look up to
I never found anyone to fulfill my needs
A lonely place to be
So I learned to depend on me
I decided long ago
Never to walk in anyone's shadows
If I fail, if I succeed
At least I will live as I believe
No matter what they take from me
They can't take away my dignity

Chorus:
Because the greatest love of all
Is happening to me
I found the greatest love of all
Inside of meThe greatest love of all
Is easy to achieve
Learning to love yourself
It is the greatest love of all
I believe the children are our future
Teach them well and let them lead the way
Show them all the beauty they possess inside
Give them a sense of pride to make it easier
Let the children's laughter remind us how we used to be
And I decided long ago
Never to walk in anyone's shadows
If I fail, if I succeed
At least I will live as I believe
No matter what they take from me
They can't take away my dignity

Chorus:
Because the greatest love of all
Is happening to me
I found the greatest love of all
Inside of meThe greatest love of all
Is easy to achieve
Learning to love yourself
It is the greatest love of all
And if by chance, that special place
That you've been dreaming of
Leads you to a lonely place
Find your strength in love