Klik di sini untuk kembali ke halaman hadapan http://rosmah.blogspot.com

Wednesday, October 29, 2008

Mak Aku Masuk Wad - Chikungunya

Mak masuk wad 22/10/08 hingga 27/10/08
Yang sedihnya minggu lepas, bonda tersayang dimasukkan wad.Mulanya mak nak buang air kecil...terus terduduk...kemudian baring kat tilam tapi terus tak boleh gerak.Yang jadi semakin risau...
Mak tak ada selera makan tapi muntah2 jer...Terus abah call abg nuzi, kak silah n along.Angkat mak atas toto. pastu angkat ramai2 masuk dlm keta abg mus.katanya masa tu mak tak boleh gerak langsung. terus hantar klinik Hussin. tapi doktor suruh terus hantar ke hospital.
aku dpt berita lepas solat isya'. panggil suami aku kat surau dan kami balik kota tinggi mlm tu jugak.
sedihnya ... mak sakit apa ya? sebab kencing manis ker? sebab darah tinggi ker? tak keruan kepala otak ku.Sampai kota terus ke wad. mak dpt wad kelas dua - wad kenanga. memang terlantar n lemah. dah masuk air utk botol ke-2...sedih tegok mak.
lepastu aku xleh duduk lama sbb bukan waktu melawat. kak silah jaga mak mlm tu. manakala aku terus ke air tawar satu. Esok pagi-pagi aku n suami melawat mak. kami cuti emergency. aku jaga mak sampai jam 6 petang. lepas tu kak yot (kakak kat kluang) sambung.
aku balik batu pahat petang tu gak. tapi hati aku sentiasa memikirkan keaadaan mak. petang tu mak dah masuk air 3 botol. sampai kat hentian machap kami makan jap. coz lg pagi aku xselera nak makan. tiba2 rasa lapor giler. tapi lauk semua xsedap. mungkin asyik fikir pasal mak.
Esok aku ke sek mcm biasa. terpaksa cancel jamuan kelas sabtu nie. coz petang nie aku nak balik kota semula.Hari Isnin 27 oktober 08 akhirnya mak dpt kluar. masih panas tapi demam chikungnya dan komplikasi kencing manis dah tiada. cuma tinggal demam biasa ajer yg lum kebah.Alhamdulillah..mak dah sihat.
5 botol air dan 1 botol gula..coz hari jumaat mak kekurangan gula 3.5 ajer..Thanks to all adik beradik... giliran jaga mak semuanya ok. tak terputus pun.
Aku sayang suami aku.
aku juga sayang ibu bapaku,
aku juga sayang adik beradik ku.
Kasih sayang di hati ini hanya Allah yang tahu...
** Aku ada amik gambar mak masa kat wad.
tapi bila balik umah aku tengok kat hp aku tak da plak gambar tu...
sedey...sedey...

Anak buah aku - Aliya yang cute

Liya kalau balik kampung... abis ayam di kejar....cik omah...jom tengok itik??....bebas dia berlari ke sana ke mari. almaklumlah...halaman rumah felda kan besar. masalahnya ayam n itik kat belakang...nyamuk banyak.... cute tak anak buah aku??

Kakak Datang Beraya


Kak Silah, abang mus dan liya...
Harap tak serik datang rumah...

Anyam, isi dan rebus ketupat ya sayang ??




















Tahun nie kami beraya di kampung aku di Felda Air Tawar Satu, Kota Tinggi, Johor.
Suami aku n adik menganyam, merebus ketupat. dalam banyak2 masak ketupat raya, tahun nie pecah rekod coz abah aku anyam 60 biji, suami aku anyam 70 biji...hahahaaa .. banyak tu..biasanya kami anyam 80 biji jek.... rezeki org datang raya kot...

Bersambung kembali kisah diri






















Ruang tamu bagi raya tahun 2008. Ayat Quran ala-ala duit cina tu suami aku beli. dia punya tulisan ukiran jati. ianya unik. Tahun depan, tak tahu mood apa plak..

Tuesday, October 14, 2008

21 PELAJAR SMK DATO' SYED ESA DUDUKI PMR DI HOSPITAL

Takziah untuk anak murid cikgu (3RK1 & 3RK2) yang terpaksa menduduki peperiksaan PMR hari ini (13 Okt 2008) di Hospital Batu Pahat. Setakat pagi ini cuma 21 org sahaja. Mudah2an tak bertambah lagi. Mereka keracunan makanan di asrama. Makan roti jala katanya. Insyaallah cikgu doakan kalian selamat dan dapat menjawab dengan tenang. Semoga berjaya dan cepat sembuh.

14 Oktober 2008 Hari Ini Dalam Sejarah

Kan aku pernah upload berita 22 pelajar SMKDSE, Batu Pahat menduduki PMR di wad hospital Batu Pahat. Kesian aku tengok diaorg...jawab satu baris karangan...muntah....rehat....jawab lagi...muntah...
meleleh jugak air mata aku tengok dari pintu wad.

Guru boleh tengok dr luar her...coz pengawas jaga PMR masih bertugas.
Ada yang masuk 7 botol air, 8 botol air malahan 10 botol air pun ada...
sedey...sedey....


Ini Faiq, aku ajar dia Maths...kesian...dah hari ke 4 dalam wad dan hari kedua exam PMR..."Hai Faiq..hero bola baling pun boleh kalah dengan nyamuk !!"....senyum jek bila aku cakap camtu kat dia...
Haa.. ini pulak Ali Zaki, aku ajar Maths gak..."Hai Ali...jaguh bola sepak pun kalah dgn nyamuk!!"Masa aku dtg, depa baru abis jawab kertas 2 karangan BM.Ali nie siap peluk buku utk dibaca. tapi empunya badan dah tak larat...semua (22 org) tersadai..budak2 RK pulak tu...mcmna result sekolah nanti yek??By the way.....cikgu doakan kalian dapat result yg baik. tahniah sebab hari ke-3 ada yg dah boleh keluar wad. dah sihat...amin..

Ajar Maths Last Minute di Wad

Hari Rabu malam Khamis aku n suami (ramli) melawat depa skali lagi.Esok Maths paper aku... walaupun suntuk tapi sempat...Sempat lah aku tunjuk mana yg depa tak faham.Bagus depa nie..masing2 dok try buat soalan n latihan.Masa nie tinggal 4 org jek...bila aku kluar kamera.."cikgu kejap! kejap! siap repair rambut... tu yg berposing sakan.masa demam..hampeh muka masing-masing...
Amboi Amin....berposing sakan...
kalau nak tahu..
hari pertama yg aku lawat depa yg
dok tulis muntah tulis muntah tu AMIN lah...
Dia antara org paling teruk kena keracunan makanan.
mulanya arbaie....baie ok sambung amin...
Tengoklah...posing maut tu!!!