Klik di sini untuk kembali ke halaman hadapan http://rosmah.blogspot.com

Saturday, December 25, 2010

Cara Mengira Dividen ASB

Berikut adalah pengagihan dividen ASB dan bonus dari tahun 2006 - 2010

Tahun Dividen ASB Bonus
2010 7.50 sen 1.25 sen
2009 7.30 sen 1.25 sen
2008 7.00 sen 1.75 sen
2007 8.00 sen 1.00 sen
2006 7.30 sen 1.25 sen

Cara pengiraannya dividen ASB
Contoh: Sekiranya anda melabur RM1000 pada awal tahun 2010. Berapakah yang anda akan dapat .. setelah ditambah dividen ASB dan bonus ASB?

Baki minima sepanjang 2010 = 12 x 1000 = 12,000.
Maka dividen = 12,000/12 x 7.5% = 75.00

Baki minima sepanjang 10 tahun lepas = 12 x 1000 (9 tahun lagi tu kosong).
Maka bonus = 12,000/120 x 1.25% = 1.25

Jumlah pendapatan = 75.00 + 1.25 = RM76.25

dipetik dari laman web http://www.anastasyea.com

Wednesday, December 15, 2010

Puasa Sunat Bulan Muharram


PUASA SUNAT (BULAN MUHARRAM)

Apakah dalilnya bahawa bulan Muharram bulan terbaik untuk puasa sunat?

Iaitulah sabda Nabi s.a.w.; “Puasa yang paling baik selepas Ramadhan ialah puasa pada bulan Muharram. Solat yang paling baik selepas yang fardhu ialah solat malam” (Riwayat Imam Muslim dari Abu Hurairah r.a.). Oleh demikian, kita digalakkan banyak berpuasa di bulan Muharram.[1]

Apa hikmah kelebihan puasa di bulan Muharram itu?

Sebahagian ulamak berkata; kelebihan bulan Muharram itu adalah kerana di dalamnya ada hari ‘Asyura. Namun menurut Imam al-Qurthubi; ‘Kelebihan bulan Muharram adalah kerana ia merupakan awal tahun. Apabila seseorang menyambut awal tahunnya dengan berpuasa, adalah diharapkan Allah akan mencukupkannya pada bulan-bulan selebihnya. Puasa adalah antara amalan hamba yang terbaik (kepada Allah) dan pernah disebut oleh Nabi s.a.w. sebagai dhiya’ (ضياء) yang bermaksud cahaya’.[2]

Nota kaki;
[1] Al-Wajiz, Syeikh Mustafa al-‘Adawi, hlm. 206.
[2] Raudhatul-Muttaqien Syarh Riyadhus-Salihien, jil. 3, hlm. 182.

dipetik dari laman blog

http://fiqh-am.blogspot.com/2008/07/puasa-sunat-bulan-muharram.html

Wednesday, December 08, 2010

Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz




Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz

Gabenor Bank Negara
Tokoh Ma’al Hijrah 1432H
Tokoh Ma’al Hijrah wanita pertama negara selepas 24 tahun ia dianjurkan.
Sumbangan dan kejayaan = semua sudah tahu.

Dia wanita. Aku jua wanita.
Auranya menjadi inspirasiku.

Monday, December 06, 2010

Salam Maal Hijrah 1432 Hijrah

Thursday, December 02, 2010

Keputusan PTK Oktober 2010

Kepada rakan-rakan yang ada amik exam PTK Oktober 2010,
boleh semak di laman web berikut :

tapi nombor kad pengenalan. lepas tu enter.
kemudian result akan terpapar.
TAHNIAH SEMUA YANG LULUS

Rasanya, ini exam PTK terakhir....betul tak?


Wednesday, December 01, 2010

Check Ubat di First Aid Anda

Aku dan suami demam dan 3 hari.
Pagi tadi, badan dah ada tenaga sedikit.
Peti first aid yang terlekat di dinding dikemas sebab nak meletakkan ubat yang baru diperolehi dari klinik semalam.
Rupanya...lama aku tak kemaskini ubat di first aid tersebut.
Maka, bab buang membuang ubat-ubat yang dah expired pun dilakukan.

Kesimpulannya,
Kepada raka-rakan sekalian...
Kemaskini kotak first aid kalian.
Macam aku, maybe tak ada anak atau budak kecil di rumah. Anak-anak kecil atau warga emas mungkin tak terfikir tentang ubat-ubat yang dah expired. Takut dapat sakit lain pulak.

Check tau !